Iedereen kent het wel, van die vervelende kleine babyhaartjes die maar niet plat willen gaan liggen op je hoofd. Vaak staan ze alle kanten op behalve de goede en ze zijn maar lastig te temmen met middeltjes als haarspray. Sterker nog, vaak staan die piekhaartjes na een paar uur weer net zo kaarsrecht overeind, haarlak of niet! Gelukkig is het mogelijk om je piekhaar onder controle te krijgen. Wat je daarvoor moet doen, lees je in deze blog
Eerste hulp bij piekhaar: wat is het en wat veroorzaakt piekhaar?
Sommige vrouwen hebben slechts enkele piekhaartjes en andere een heleboel. Deze kleine, vaak rechtopstaande haartjes laten je kapsel er slordiger uitzien en dat is meestal niet de look waar je voor gaat. Piekhaar is een vorm van statisch haar, alleen is bij statisch haar vaak het hele kapsel statisch, waarbij de haren recht overeind gaan staan. Bij piekhaar heb je vaak maar een paar losse haren die ‘overeind springen’ uit je kapsel. Dat maakt piekharen echter niet minder vervelend. Piekharen worden vaak veroorzaakt doordat je haar niet voldoende gehydrateerd is of doordat je haar statisch is. Ook plastic borstels kunnen piekhaar veroorzaken. Plastic verhoogt namelijk de statische elektriciteit, waardoor je last kunt krijgen van piekhaar. Wil je jouw piekharen temmen, dan kun je de volgende stappen nemen.
Gebruik zo weinig mogelijk stylingtools
Je haar stijlen of krullen is natuurlijk hartstikke leuk om te doen, maar voor je haar is het minder fijn, omdat dit je haar uitdroogt. Gebruik daarom zo min mogelijk stylingtools om je haar gehydrateerd en glanzend te houden. Wil je toch met stylingtools aan de slag, gebruik dan een hittebeschermende spray en zet je stylingtools in de laagste stand.
Je piekhaar verzorgen met koud weer
Als het kouder wordt, merk je ineens dat je haar hieronder gaat lijden. Het wordt doffer, pluizig, statisch en het oogt minder gezond. Dit komt onder andere door de continue wisseling van temperatuur. Buiten is het ijskoud, maar als je binnenkomt staat de verwarming te loeien. Dit zorgt voor erg veel afbreuk en schade aan je haar. Het droogt je haar uit. Niet alleen natuurlijk haar, ook human hairextensions lijden onder de kou. We hebben wat tips om je piekhaar zo gezond mogelijk te houden in de winter.
- Wil je statisch piekhaar voorkomen? Laat je conditioner dan wat langer inwerken. Breng vervolgens na het wassen een druppel olie aan op de droge haarpunten, spuit wat haarlak op een borstel en haal deze door je haarpunten.
- Douche lauwwarm in plaats van gloeiend heet. We snappen het dat het verleidelijk is om met koud weer heerlijk warm te douchen, maar probeer dit niet te doen. Het is niet goed voor je huid en je haar. Gebruik in de winter elke dag conditioner, je haar kan deze extra verzorging zeker gebruiken.
- Laat je haar drogen aan de lucht of dep het droog met een handdoek. Moet je echt föhnen? Doe dit dan op de koude stand. Vermijd ook de stijl- of krultang. Het is nooit goed om te vaak te föhnen of stijlen, maar in de winter is dit nog slechter dan in de zomer. Zeker als je haar erg droog of pluizig is. Je kan er ook voor kiezen om hairextensions te nemen als je niet tevreden bent met je eigen haar. Op deze manier heb je altijd het ideale kapsel zonder dat je in de weer moet met een stijl- of krultang. Let er wel op dat hairextensions een net zo goede (zo niet betere) verzorging nodig hebben, zeker in de winter. Ideaal zijn Clip-In Extensions. Deze zijn niet permanent, je kunt per dag bepalen of je ze in wil of niet.
- Ga pas naar buiten als je haar helemaal droog is. Draag ook een (niet te strakke) muts of hoed om je haar te beschermen tegen de kou.
Piekhaar verzorgen met warm weer
In de zomermaanden kun je uiteraard prima met (half)nat haar naar buiten maar toch heeft je piekhaar ook dan verzorging nodig. Gebruik bijvoorbeeld een olie voor de piekhaartjes, zodat deze voldoende gehydrateerd worden. Een conditioner is ook met warm weer aan te raden, zodat je haar lang zacht blijft en makkelijk door te kammen is. De zon, zee en zwembadwater zijn bovendien ook belastend voor je haar, zeker als je regelmatig last hebt van piekhaartjes. Bind je haar daarom vast in een knotje tijdens het zwemmen, zodat deze zo min mogelijk met water in aanraking komt, of spoel je haar na het zwemmen altijd even uit met gewoon water (zonder zout of chloor erin. In de zomermaanden is het tot slot belangrijk om je haar uit te spoelen met lauw water. Dit is beter dan heet water tijdens het douchen, want dit droogt de piekhaartjes nog meer uit.